LEDERONDERHOUD

De Niro rijlaarzen worden gemaakt van hoge kwaliteit leder. Helaas kan door intensief gebruik van je rijlaarzen slijtage optreden. Wat kun je doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen?

Onderhoud

De Niro biedt verschillende opties aan voor de keuze van een ledersoort. Elke ledersoort dient anders onderhouden te worden. Gelukkig heeft De Niro Boot een oplossing gevonden om het de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken: de De Niro Boot care set.

Deze bootcare set bestaat uit een cleaner, een cream en twee sponsjes. De cleaner is een grondige reiniger voor alle typen rijlaarzen. Het verwijdert gemakkelijk vuil van je laarzen zoals bijvoorbeeld het zweet van je paard en overig vuil. De cream is een voedend onderhoudsmiddel die speciaal is ontwikkeld voor optimaal onderhoud van rijlaarzen. De cream geeft je rijlaarzen daarnaast een mooie glans en beschermt het leder tegen vocht. Samen met de twee sponsjes zitten de cleaner en de cream in een handige opbergbox. Om de laarzen extra te laten glanzen en goed op kleur te brengen, gebruik je laarzenpoets in de kleur van jouw laarzen.

Maak wanneer je de rijlaarzen gaat onderhouden allereerst de laarzen schoon met een zachte borstel of lichtvochtige doek. Gebruik vervolgens (met behulp van een sponsje) de cleaner, om de rijlaarzen te reinigen. Behandel tenslotte de rijlaarzen met de cream om het leer te voeden en laat dit goed intrekken. Na het intrekken kan je de rijlaarzen nog oppoetsen met schoenpoets in de kleur van de laars. Gebruik hiervoor een schone, zachte borstel of een glansspons.

Hoe vaak een laars onderhouden moet worden is voor iedereen anders. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals: hoe vaak je rijdt, intensiviteit van het rijden en de conditie van de rijbaan. Rijd je bijvoorbeeld 1 keer per week, dan is een enkele keer per maand schoonmaken met cleaner en behandelen met cream ruim voldoende. Rijd je 4 tot 5 keer per week, dan is ongeveer eens per week poetsen voldoende. Rijd je veel in de modder of in een erg vochtige omgeving, dan is het verstandig om iedere keer na het rijden de rijlaarzen schoon te maken met een doek of zachte borstel.

 

Sfeerfoto De Niro Bellini Duro WRAT Do Eve
Sfeerfoto De Niro Bellini Duro WRAT Antracite

Tips voor optimaal onderhoud

Enkele handige tips om je laarzen zo lang mogelijk mooi te houden:

  • Heb je de beschikking over twee paar rijlaarzen? Dan adviseren wij om niet elke dag dezelfde rijlaarzen te gebruiken. Wanneer je om de dag een paar rijlaarzen gebruikt, gaan ze langer mee. Het vocht en de bacteriën van je voeten zorgen namelijk voor een versnelde slijtage van je laars. Wanneer je het ene paar aanhebt, heeft het andere paar de tijd om goed te drogen en uitademen.
  • Doe altijd rijlaarzenspanners in je laarzen wanneer je ze niet draagt. Laarzenspanners zorgen ervoor dat rijlaarzen de vorm behouden, en dat er minder snel vouwen in het leder komen. Gebruik echter wel laarzenspanner die goed luchten en de laars niet helemaal afsluiten. Als je laars niet goed kan ademen kan schimmel ontstaan.
  • Doe je laarzen in een laarzentas om beschadigen te voorkomen. Let er hierbij wel op dat je de laarzen goed laat drogen en ademen voordat je ze in een laarzentas doet.
  • Bij aanschaf van kalfslederen rijlaarzen is het raadzaam de rijlaarzen te behandelen met crème in de kleur van het leder. Op deze manier blijft de kleur van de laars langer mooi en egaal. Dit is aan te raden bij de kleuren bordeaux, blauw, cognac en bruin. Ook voor zwarte rijlaarzen is het aan te raden deze af en toe te behandelen met zwarte crème. De Niro biedt hiervoor verschillende kleuren ledercrème aan. Bij deze rijlaarzen is het beter om geen schoenpoets te gebruiken.
  • Lak- of brushed leder is het beste schoon te maken met een vochtige doek. Daarnaast kun je het lakleder behandelen met speciale lakonderhoud producten. Dit zorgt voor een glanseffect. Om het lak- of brushedleer opnieuw te laten glanzen, kan ook een speciale glansspons of een nylonkous worden gebruikt.
 
  • Overige speciale ledersoorten vragen om een speciale behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suède of Montus leder. Deze leersoorten zijn kwetsbaarder en minder stevig. Om de laarzen te beschermen tegen vlekken, waterkringen of verkleuringen kan je deze het beste behandelen met speciaal daarvoor bedoelde sprays. Doe dit echter zeer nauwkeurig en voorzichtig. Overmatig gebruik kan namelijk juist vlekken en verkleuringen veroorzaken. Om vlekken schoon te maken kun je ook gebruik maken van speciale suède-nubuck blokjes. Doe dit zo snel mogelijk na het ontstaan van de vlek. Hoe eerder je een vlek behandelt, hoe beter je deze nog kan verwijderen.
  • Gebruik geen zadelzeep of olie op je rijlaarzen. Hierdoor kunnen de rijlaarzen verkleuren, kunnen de stiksels loslaten of kunnen doffe plekken in het leder ontstaan. Daarnaast kunnen je laarzen door het gebruik van zadelzeep te soepel worden, waardoor ze sneller inzakken of waardoor vouwen in het leder kunnen ontstaan.
  • Gebruik je laarzen alleen tijdens het rijden. Mest, watercontact en modder tasten je laarzen aan, waardoor deze sneller verslijten.
  • Wanneer je rijlaarzen nat worden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur. Wanneer de binnenkant van de rijlaarzen nat geworden is, kun je bijvoorbeeld opgefrommelde kranten in je laarzen stoppen en deze er de volgende dag weer uit halen. Het papier neemt dan het vocht op. Zet je laarzen nooit naast een kachel of verwarming! Dit zorgt namelijk voor uitdroging van het leer.
  • Maak je ritsen regelmatig schoon met speciale schoensprays. Dit zorgt ervoor dat de rits langer meegaat.
De Niro Boot Cream
De Niro Boot Leathercleaner
De Niro Boot Schoencrème
De Niro Bootcare set